Tweedehands auto kopen, waar moet je op letten?

Wanneer je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de waarde en de staat waarin de auto verkeert. Je wil natuurlijk geen miskoop begaan, dus zorg ervoor dat jij je goed voorbereidt voordat je de auto gaat bekijken en je een proefrit maakt. Stel van tevoren een paar vragen op, die je aan de verkoper van de tweedehands auto kunt stellen. Heb je helemaal geen verstand van auto’s? Neem dan gerust een vriend of familielid mee die hier meer over weet. In deze blog lees je meer over de kilometerstand van occasions en waar je op dient te letten als je een proefrit met je toekomstige nieuwe auto gaat maken.

Waarom is het belangrijk om naar de kilometerstand te kijken?

Tweedehands auto kopen? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van wat de kilometerstand van de occasion precies is. Het komt bijna niet voor dat een relatief jonge auto een hoge kilometerstand heeft, dus de jongere occasions worden doorgaans voor meer geld verkocht. De wat oudere tweedehands auto’s daarentegen hebben vaak wel de nodige kilometers afgelegd. Je kunt het beste een aantal occasions met elkaar vergelijken als je voor een tweedehands auto kiest. Vaak staat de auto bij meerdere mensen te koop en dan kun je hem het beste met de laagste kilometerstand kopen.

Alleen de kilometerstand zegt niet voldoende over de staat waarin de auto verkeert. Hierbij is het belangrijk dat je aan de eigenaar van de auto vraagt hoe hij/zij met de auto is omgegaan en in welke omstandigheden de auto allemaal gebruikt is. Je kunt aan de staat van de auto zien of de verkoper er met zorg mee is omgegaan. Vaak zijn goed onderhouden auto’s met een hoge kilometerstand nog uiterst geschikt voor de verkoop.

Waar let je op bij het maken van een proefrit?

Heb je een leuke occasion op het oog? Plan dan een bezichtiging met de mogelijkheid voor een proefrit in. Tijdens het maken van de proefrit, is het belangrijk dat je er net zo in rijdt, zoals je in je eigen auto zou rijden. Gebruik elke versnelling en zorg ervoor dat je over verschillende soorten wegdek kunt rijden. Verder is het belangrijk dat je ook verschillende snelheden met de auto kunt uitproberen. Als er iets niet naar behoren werkt, ontdek je dat vaak al tijdens de proefrit. Let op vreemde geluiden of trillingen. Als alles in orde lijkt, kun je een verkoopdeal sluiten.