Transport via het water

Transport via het water

Een duurzame manier van transport is via het water, waarbij nog een onderscheid gemaakt kan worden tussen binnenvaartschepen en containerschepen. Binnenvaartschepen vervoeren goederen via rivieren en kanalen, containerschepen brengen goederen via open zee naar hun haven van bestemming. Goederenvervoer per schip is een relatief goedkope manier, echter niet geschikt voor het vervoeren van bederfelijke waren zoals bloemen, groenten en fruit.

boot

Waar men echter nog wel rekening mee dient te houden, is dat de goederen in de haven van bestemming nog overgeheveld zullen moeten worden naar bijvoorbeeld vrachtwagens, om op de eindbestemming aan te kunnen komen. Goederen die veelal met binnenvaartschepen worden getransporteerd zijn bijvoorbeeld graan, erts en steenkool. Binnenvaartschepen hebben luiken op de vrachtruimen, waarmee indien nodig, de producten afgeschermd kunnen worden tegen vocht. Met gesloten luiken varen betekent echter wel extra tijdverlies bij het laden en lossen.

Met containerschepen worden metalen containers vervoerd, waarin losse goederen zijn opgeslagen. De meeste containers komen in een standaard maat, waardoor ze ook geschikt zijn om voor transport over land te gebruiken. Dit levert tijdwinst op. Doordat op een containerschip een enorme hoeveelheid containers geladen kan worden, is het vervoer op deze wijze goedkoper dan andere middelen van transport. Ruimtebesparend zijn de containers echter allesbehalve. Containers kunnen niet ingeklapt worden, en nemen daarom zowel leeg als vol evenveel ruimte in.